Games

Kolonisten van Catan: Tips en tactieken om te winnen

Kolonisten van Catan is een zeer populair bordspel waarbij het draait om tactiek en geluk. Je kan het spel als bordspel thuis spelen of online. Wanneer je kolonisten speelt word je erg fanatiek en wil je uiteraard winnen. Met deze tips en tactiek mogelijkheden vergroot jij jouw kansen om het spel te winnen.

Verschillende cijfers
Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk verschillende getallen probeert te pakken. Wanneer je met dezelfde getallen speelt ben je veel meer afhankelijk van geluk. Kijk ook goed naar welke getallen je pakt. De rode getallen 6 en 8 zijn het beste en daarna de getallen 5 en 9. Probeer dan ook altijd deze getallen te pakken als startpositie.

Verschillende grondstoffen
Om goed te kunnen ontwikkelen en te kunnen uitbreiden is het verstandig om zoveel mogelijk verschillende grondstoffen te pakken. Zorg ervoor dat je hooi en zilver kan pakken, deze kaarten zijn erg belangrijk in het spel. Zilver is veel waard in het spel en zilver is dan ook vaak lastig te ruilen.

Hoeveelheid kaarten
Probeer altijd je kaarten weg te spelen als je meer dan 7 kaarten hebt, want wanneer je 7 gooit en je hebt meer dan 7 kaarten dan kan je kaarten inleveren. Soms moet je wel eens een gokje wagen omdat het niet anders kan, maar doe dit nooit te vaak.

Gebruik van havens
Een haven zorgt ervoor dat je makkelijker kaarten kan ruilen, hierdoor kan je makkelijk uitbreiden. Let er dan ook op dat je met de startpositie in de buurt van een haven staat, zodat je deze kan pakken.

Je kan er ook voor kiezen om direct te starten aan een haven, dit betekend dat je direct een voordeel hebt met ruilen, maar het nadeel is dat je een grondstof mist.

Startpositie 3:1 haven: Deze haven pak je alleen als één van de twee grondstoffen belangrijk is en beide getallen van de grondstoffen ook goed zijn.

Startpositie 2:1 haven: Met een 2:1 haven kan je razendsnel ruilen, mits je voor de haven genoeg grondstoffen binnenkrijgt. Speel dan ook alleen op een 2:1 haven als één van de twee plekken goed aan die grondstof zit. Je wil minimaal twee keer aan die grondstof zitten en natuurlijk met goede getallen. Probeer ook om nog aan minimaal twee andere grondstoffen te gaan zitten, zodat je makkelijker kan uitbreiden.

De langste handelsroute
Wanneer je de langste handelsroute hebt levert je dit 2 punten op. Wanneer je genoeg hout en steen binnenkrijgt en de dorpen en steden gunstig liggen kan je voor de langste handelsroute gaan. Ga alleen voor de langste handelsroute als je weet dat je de langste straat kan behouden. Je wil namelijk niet dat je met een andere speler hierom vecht en dat een derde speler hierdoor juist kan winnen. De focus ligt dan enorm op de straten bouwen en niet meer op het uitbreiden.

Ontwikkelingskaarten
Ontwikkelingskaarten zijn erg belangrijk in spel, deze kaarten kunnen jou veel macht geven. Je kan namelijk ridders krijgen, monopoly, inventie, stratenbouw of punten. veel van deze kaarten zorgen ervoor dat je sneller kan uitbreiden en je kan de rest lekker dwars zitten.

Ridder kaart: Met een ridderkaart kan jij iemand goed dwars zitten, je kan de struikrover verplaatsen en je mag van iemand een kaart trekken. De geblokte speler of spelers kunnen nu minder snel uitbreiden. Je kan ook een struikrover van jouw geblokte grondstof weghalen De grootste riddermacht levert ook nog eens 2 punten op. Wanneer meerdere mensen strijden om de riddermacht moet je zoveel mogelijk ridders spelen als je kan. Zorg ervoor dat je als eerste de grootste riddermacht te pakken krijgt en dat je deze ook behoudt.

Monopoly kaart: met een monopoly kaart kan je veel kaarten van één soort grondstof krijgen. Wanneer je deze kaart trekt is het belangrijk dat je goed de spelers en de gegooide getallen in de gaten houdt. Gebruik de monopoly kaart wanneer jij hem hard nodig hebt en als je weet dat spelers genoeg van deze grondstof in bezit hebben. Met de monopoly kaart kan je opeens flink uitbreiden en de andere spelers gaan er op achteruit, zij zullen weer een paar beurten moeten wachten om hun grondstoffen weer terug te krijgen.

Popuplair

Recent

Bij SpireStorm focussen we op creatieve en inspirerende content op gebied van online media, entertainment, lifestyle en nieuwe trends. SpireStorm laat je dagelijks verrassen met grappige, verbluffende en maffe web video's.

Copyright © 2021 SpireStorm

To Top